Waarom botox bij ziekte sneller uitwerkt

botox bij ziekte, botox bij koorts, botox bij griep

Inleiding: botox bij ziekte

“Mijn botox afspraak staat gepland, maar ik ben ziek. Wat nu?” Het is een vraag die we vaak horen bij Kliniek Vinci in Leiden. In dit artikel geven we gedetailleerd antwoord op de vraag waarom botox bij ziekte een slecht idee is en wat de wetenschap hierover zegt.

Wat is botox en hoe wordt het normaal gesproken afgebroken?

Botox is een geneesmiddel dat vaak gebruikt wordt voor esthetische doeleinden zoals het verminderen van rimpels. Normaal gesproken wordt botox geleidelijk afgebroken door je immuunsysteem. Maar wat gebeurt er als je ziek bent?

Hoe het immuunsysteem reageert op botox bij ziekte

Als je ziek bent, is je immuunsysteem extra alert. Dit complexe netwerk van cellen, waaronder macrofagen, is er om je te verdedigen tegen ziekteverwekkers. Deze verhoogde activiteit heeft ook invloed op hoe je lichaam reageert op botox.

De rol van macrofagen bij de afbraak van botox

Macrofagen zijn witte bloedcellen die een sleutelrol spelen in je immuunsysteem. Ze zijn verantwoordelijk voor het ‘opeten’ van vreemde deeltjes, inclusief botox. Bij ziekte worden ze actiever, wat betekent dat ze botox sneller kunnen afbreken dan normaal.

Cytokines versnellen de afbraak van botox

Tijdens ziekte produceert je lichaam meer cytokines, die het immuunsysteem helpen coördineren. Deze moleculen kunnen de activiteit van macrofagen stimuleren, wat leidt tot een snellere afbraak van botox.

Is botox effectief als je ziek bent?

De verhoogde activiteit van het immuunsysteem maakt dat botox sneller wordt afgebroken, waardoor de behandeling minder effectief is. Bij Kliniek Vinci in Leiden adviseren we daarom om minimaal twee weken ziektevrij te zijn voordat je een botoxbehandeling overweegt.

Conclusie: waarom wachten met botox bij ziekte verstandig is

Als je overweegt om botox te nemen en je bent ziek, is het duidelijk dat wachten tot je volledig hersteld bent de veiligste en meest effectieve optie is.

Veelgestelde vragen over botox bij ziekte

Kan ik botox krijgen als ik verkouden ben?

Een simpele verkoudheid lijkt misschien onschuldig, maar het kan invloed hebben op hoe je lichaam reageert op botox. Als je immuunsysteem al bezig is met het bestrijden van een virus, is het toevoegen van botox mogelijk niet ideaal.

Mag ik botox als ik griep of koorts heb?

Bij ziektes zoals de griep of bij koorts is je immuunsysteem in een staat van hoge alertheid. Onder deze omstandigheden breekt het lichaam botox sneller af, waardoor de behandeling minder effectief wordt.

Hoe beïnvloedt het immuunsysteem botox bij ziekte?

Het immuunsysteem gebruikt witte bloedcellen, zoals macrofagen, om vreemde stoffen af te breken. Bij ziekte of koorts is er een toename van deze cellen en van moleculen als cytokines, die de afbraak van botox versnellen.

Wanneer kan ik weer botox krijgen na ziek te zijn geweest?

Bij Kliniek Vinci adviseren we om minstens twee weken volledig hersteld te zijn voordat je een botoxbehandeling ondergaat. Dit zorgt ervoor dat je immuunsysteem weer normaal functioneert en dat de botox optimaal kan werken.

Breekt mijn lichaam botox sneller af als ik ziek ben geweest?

Ja, je immuunsysteem is tijdens en na ziekte actiever, wat leidt tot een snellere afbraak van botox.

Referenties

Guida S, Farnetani F, Nistico SP, et al. New trends in botulinum toxin use in dermatology. Dermatol Pract Concept. 2018;8:277–82.

Harii K, Kawashima M. A double-blind, randomized, placebo-controlled, two-dose comparative study of botulinum toxin type A for treating glabellar lines in Japanese subjects. Aesthetic Plast Surg. 2008;32:724–30.

Honeck P, Weiss C, Sterry W, et al. Reproducibility of a fourpoint clinical severity score for glabellar frown lines. Br J Dermatol. 2003;149:306–10.

Carruthers JD, Lowe NJ, Menter MA, et al. Double-blind, placebo-controlled study of the safety and efficacy of botulinum toxin type A for patients with glabellar lines. Plast Reconstr Surg. 2003;112:1089–98. 

Bij Kliniek Vinci benadrukken we met subtiele aanpassingen jouw eigen schoonheid, voor een natuurlijk stralend resultaat.

1
JAAR ERVARING
1
INGREPEN
1 %
BEOORDELING

Ontdek de kunst van natuurlijke schoonheid.

Stap in de wereld van tijdloze elegantie. Maak een afspraak en beleef vernieuwde schoonheid.

BLOG & NIEUWs

Meer informatie over Botox & Fillers