Botox oksels tegen zweten

Botox tegen overmatig zweten (hyperhidrosis)

Het ervaren van overmatig zweten, ook wel hyperhidrosis genoemd, kan een uitdagende en vaak ongemakkelijke situatie zijn voor veel mensen. Of het nu gaat om zweten onder de oksels, op de handpalmen, voetzolen of elders op het lichaam, de impact ervan kan variëren van fysiek ongemak tot sociale en emotionele stress. Gelukkig biedt de moderne geneeskunde een effectieve oplossing in de vorm van botox behandelingen.

Wat is botox?

Botox, ook bekend als botulinetoxine, is een eiwit dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Het wordt al decennialang gebruikt in de medische wereld voor verschillende doeleinden. In de cosmetische geneeskunde wordt botox vooral gebruikt voor het verminderen van rimpels en het ontspannen van spieren. Echter, botox heeft ook toepassingen in de behandeling van medische aandoeningen, waaronder overmatig zweten.

Hoe ontstaat overmatig zweten?

Overmatig zweten, of hyperhidrosis, is een aandoening waarbij het lichaam meer zweet produceert dan nodig is om de lichaamstemperatuur te reguleren. Het kan optreden in verschillende delen van het lichaam, zoals de handpalmen, voetzolen, oksels en het gezicht. Hoewel zweten een natuurlijk proces is dat het lichaam helpt af te koelen, kan overmatig zweten leiden tot ongemak, sociale angst en zelfs psychologische stress.

De oorzaken van hyperhidrosis kunnen variëren. Sommige mensen ervaren het vanwege genetische aanleg, waarbij ze een overactief zenuwstelsel hebben dat signalen naar de zweetklieren stuurt om meer zweet te produceren dan nodig is. Hormonale veranderingen, bepaalde medicijnen, stress en angst kunnen ook bijdragen aan overmatig zweten.

Hoe kan botox helpen tegen overmatig zweten?

Botox werkt door de zenuwsignalen naar de zweetklieren te blokkeren, waardoor de zweetproductie wordt verminderd. Wanneer botox wordt geïnjecteerd in de huid, hecht het zich aan de zenuwuiteinden en voorkomt het dat deze signalen doorgeven aan de zweetklieren. Dit resulteert in aanzienlijk minder zweten op de behandelde gebieden.

De behandeling met botox is vooral effectief gebleken voor mensen die last hebben van overmatig zweten in specifieke delen van het lichaam, zoals de oksels, handpalmen, voetzolen en het voorhoofd. Het kan een levensveranderende oplossing zijn voor mensen die dagelijks worstelen met het beheersen van hun zweetproductie.

Hoe gaat een behandeling tegen overmatig zweten in z’n werk?

Tijdens de behandeling wordt een kleine hoeveelheid botox geïnjecteerd in de huid met behulp van een zeer dunne naald. De behandeling duurt meestal niet langer dan 15 minuten. Voorafgaand aan de behandeling zal de arts de te behandelen gebieden markeren en mogelijk een verdovende crème aanbrengen. Vervolgens worden de injecties strategisch geplaatst op de plekken waar overmatig zweten plaatsvindt.

Wat kan je verwachten na een botox behandeling tegen overmatig zweten?

Na de behandeling kan het enkele dagen tot een week duren voordat de volledige effecten van de botox-behandeling merkbaar zijn. In de tussenliggende tijd kan er enige zwelling of roodheid optreden op de injectieplaatsen, maar dit zou binnen korte tijd moeten verdwijnen. In de meeste gevallen kunnen patiënten na de behandeling hun dagelijkse activiteiten hervatten zonder enige beperkingen.

Naarmate de tijd verstrijkt, zul je merken dat de zweetproductie op de behandelde gebieden aanzienlijk afneemt. Uit onderzoek blijkt dat na één week de zweetproductie met ongeveer 83% kan zijn afgenomen, soms zelfs voor 95%. Dit resulteert in een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit voor mensen die voorheen worstelden met overmatig zweten.

Wat is de aftercare na de botox behandeling tegen overmatig zweten?

Na de behandeling is het belangrijk om de instructies van de arts op te volgen om het beste resultaat te behouden. Hoewel er geen speciale nazorg nodig is, kunnen ijsbehandelingen helpen om eventuele zwelling of ongemak te verminderen. Het is ook aan te raden om gedurende de eerste paar dagen na de behandeling overmatige inspanning van de behandelde spieren te vermijden.

Veel gestelde vragen over botox tegen zweten

Hoe lang duurt een botox behandeling tegen overmatig zweten?

Een botox behandeling duurt doorgaans niet langer dan 15 minuten.

Zijn er bijwerkingen na een botox behandeling tegen overmatig zweten?

Mogelijke bijwerkingen zijn tijdelijke roodheid, zwelling of blauwe plekken op de injectieplaatsen.

Kan ik na een botox behandeling meteen mijn dagelijkse activiteiten hervatten?

Ja, meestal kunt u direct na de behandeling uw normale activiteiten hervatten.

Hoelang blijven de effecten van een botox behandeling tegen overmatig zweten aanhouden?

De effecten kunnen gemiddeld tussen de 6 tot 9 maanden aanhouden.

Is een botox behandeling tegen overmatig zweten pijnlijk?

Over het algemeen wordt een botox behandeling niet als pijnlijk ervaren vanwege het gebruik van dunne naalden.

Referenties

Strutton DR, Kowalski JW, Glaser DA, Stang PE. “US prevalence of hyperhidrosis and impact on individuals with axillary hyperhidrosis: results from a national survey.” Journal of the American Academy of Dermatology, vol. 51, 2004, pp. 241-248.

Naumann MK, Hamm H, Lowe NJ, et al., on behalf of the Botox Hyperhidrosis Clinical Study Group. “Effect of botulinum toxin type A on quality of life measures in patients with excessive axillary sweating: a randomized controlled trial.” British Journal of Dermatology, vol. 147, 2002, pp. 1218-1226.

Solish N, Benohanian A, Kowalski JW. “Prospective open-label study of botulinum toxin type A in patients with primary axillary hyperhidrosis: effects on functional impairment and quality of life.” Dermatologic Surgery, vol. 31, 2005, pp. 405-413.

Swartling C, Naver H, Lindberg M. “Botulinum A toxin improves life quality in severe primary focal hyperhidrosis.” European Journal of Neurology, vol. 8, 2001, pp. 247-252.

Campanati A, Penna L, Guzzo T, et al. “Quality-of-life assessment in patients with hyperhidrosis before and after treatment with botulinum toxin: results of an open-label study.” Clinical Therapeutics, vol. 25, 2003, pp. 298-308.

  Ontdek de kunst van een natuurlijk resultaat bij Kliniek Vinci.

  Ontdek een unieke combinatie van esthetiek en expertise. Maak een afspraak en ervaar de harmonie tussen innovatieve behandelingen en artistiek vakmanschap.

  Lees meer over onze behandelingen

  Hyaluronzuur fillers

  Hyaluronzuur fillers

  Ontdek alles over hyaluronzuur fillers: werking, voordelen en behandelingen. Krijg een jeugdige uitstraling met fillers.

  liquid facelift met fillers

  Liquid Facelift

  In essentie is een liquid facelift niets anders dan het gebruik van normale fillers, maar dan toegepast op meerdere gebieden tegelijkertijd.

  Botox na slapen

  Veilig slapen na Botox

  Ontdek waarom het veilig is om te slapen na een Botox behandeling bij Vinci. Leer meer over de juiste nazorg voor optimale resultaten.

  De populairste Botox merken

  De populairste Botox merken

  Ontdek welk Botox merk het beste bij jou past in deze uitgebreide vergelijkende gids. Leer over de voordelen, verschillen en beste keuzes voor jouw jeugdige uitstraling in 2024.

  Styalage Filler

  Stylage filler

  Stylage filler is op basis van cross-linked hyaluronzuur en een mannitol gemaakt. Deze combinatie zorgt voor een natuurlijk ogend resultaat.