botox frons fronsrimpel

Botox fronsrimpels

Wat zijn fronsrimpels?

De bekende fronsrimpels zijn vaak een grote ergernis bij veel mensen, dat is de reden dat botox voor de frons een populaire behandeling is. Fronsrimpels geven een geïrriteerde indruk in het gezicht, “kijk niet zo boos” is een bekende uitspraak die mensen met sterke fronsspieren vaak horen. Deze fronsrimpels worden veroorzaakt door overactiviteit van de onderliggende spieren (net zoals bij de voorhoofdrimpels en kraaienpootjes). Deze fronsspieren zorgen niet alleen voor rimpels, ze geven ook een drukkend gevoel. Als gevolg van deze drukkend gevoel kunt u hoofdpijn krijgen.

De frons, een complex aan spieren.

De frons, dat zich tussen de wenkbrauwen bevindt, ontstaat door de samenwerking van verschillende spieren die gezichtsuitdrukkingen beheersen.

De musculus frontalis spant zich uit over het voorhoofd en maakt het optrekken van de wenkbrauwen mogelijk, wat vaak wordt geassocieerd met expressies van verbazing. De musculus corrugator supercilii bevindt zich tussen de wenkbrauwen en trekt deze naar beneden, wat fronsrimpels veroorzaakt en expressies van zorgen, concentratie of boosheid uitdrukt. Zowel de musculus procerus, onder de musculus corrugator, als de musculus depressor supercilii ondersteunen bij het vormen van fronsrimpels.

Om het nog ingewikkelder te maken lopen deze spieren bij iedereen weer anders. Hierbij is het dus belangrijk dat de arts dit weet te herkennen en de juiste plekken injecteert.

Overactieve fronsspieren

Soms worden de spieren tussen je wenkbrauwen te sterk en gespannen, wat we hypertrofie noemen. Dit veroorzaakt een blijvende fronsrimpel die, na verloop van tijd, zelfs zichtbaar blijft als je gezicht ontspannen is. Hypertrofie van deze spieren kan verschillende oorzaken hebben, zoals genetica, vaak fronsen, of langdurige stress. Die opvallende fronsrimpel kan niet alleen als storend worden ervaren, maar ook lichamelijk ongemak en soms zelfs hoofdpijn veroorzaken.

Hoofdpijn door sterke fronsspieren

Als de spieren tussen je wenkbrauwen constant gespannen zijn, kan dit hoofdpijn veroorzaken, vooral in het voorhoofd. Dit gebeurt omdat de spanning zich verspreidt naar de spieren rondom, waaronder die op het voorhoofd. Mensen met erg actieve fronsspieren kunnen last krijgen van spanningshoofdpijn door deze voortdurende spierspanning. Een mogelijke oplossing is het gebruik van botox, wat kan helpen om de overmatige activiteit van de fronsspieren te verminderen en daarmee de hoofdpijn te verlichten.

Hoe kan je fronsrimpels voorkomen?

1. Vermijd blootstelling aan de zon, dit zorgt er namelijk voor dat u door het zonlicht uw frons automatisch aanspant.
⁣⁣⁣2. Stop met roken. Roken zorgt er namelijk voor dat uw huid stevigheid en elasticiteit verlies.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣3. Goede voeding en veel water drinken houdt uw huid goed gehydrateerd en soepel (vermijd teveel koffie en thee).⁣⁣⁣
⁣⁣⁣4. Goede huidverzorging, zorg ervoor dat de huid elke ochtend en avond gereinigd wordt en gebruik een goede vochtinbrengende crème.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣5. Vermijd langdurig schermgebruik, dit zorgt er namelijk vaak voor dat u uw frons ongemerkt aanspant.

Hoe behandel je de fronsrimpels met botox?⁣⁣⁣

Voor een meer proactieve benadering voor de fronsrimpels en fronsspieren biedt botox een uitkomst, door enkele injecties met botox in de fronsspieren krijgen de spieren niet meer de kans op een rimpel te vormen. Daarnaast zullen de bestaande fronsrimpels hierdoor uiteindelijk ook verzachten.⁣

Na de injecties duurt het een aantal dagen voordat u de werking van de botox zal merken, hierdoor zal het de aankomende dagen steeds moeilijker worden om te fronsen. Daarnaast zal u merken dat de spanningen van de fronsspieren verminderd. De botuline toxine blijft ongeveer 3 tot 6 maanden zijn werking behouden. Na deze periode is de botox weer volledig uit het lichaam en zullen de spieren weer hun oude sterkte terug krijgen. We adviseren dan ook om de vervolg behandeling binnen deze periode in de plannen.

Mocht u nog vragen hebben kunt u altijd contact met ons opnemen of boek eenvoudig een afspraak.

Resultaat na een botox behandeling van de frons

Veel gestelde vragen over botox fronsrimpel

Wat is botox en hoe werkt het tegen fronsrimpels?

Botox, of botulinetoxine, is een eiwit dat wordt gebruikt om spieren tijdelijk te ontspannen. Bij fronsrimpels blokkeert Botox de zenuwsignalen naar de spieren, waardoor deze ontspannen en rimpels verminderen.

Is een botox behandeling pijnlijk?

Over het algemeen wordt een botox injectie als mild ongemak ervaren. De meeste mensen ervaren slechts een lichte prik.

Hoe lang duurt een botox behandeling voor de frons?

De behandeling zelf duurt meestal slechts 1 minuut. Het exacte tijdsbestek kan variëren afhankelijk van het aantal injectiepunten en je persoonlijke behandelplan.

Wanneer zie ik resultaten na een botox behandeling?

Resultaten zijn vaak zichtbaar binnen enkele dagen tot twee weken na de behandeling. Het volledige effect vind plaats na 10-14 dagen.

Hoe lang blijven de resultaten van een botox behandeling behouden?

De resultaten zijn meestal tijdelijk en kunnen 3 tot 6 maanden aanhouden. Herhaling van de behandeling wordt aanbevolen om de resultaten langer te behouden.

Zijn er bijwerkingen bij een botox behandeling?

Mogelijke bijwerkingen zijn onder meer lichte roodheid, zwelling of blauwe plekken op de injectieplaatsen. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam.

Kan ik na de behandeling meteen mijn normale activiteiten hervatten?

Ja, de meeste mensen kunnen na de behandeling hun dagelijkse activiteiten hervatten.

Referenties

Blumenfeld AM, Silberstein SD. Response to “Modifications to the PREEMPT Protocol for OnabotulinumtoxinA Injections for Chronic Migraine in Clinical Practice.” Headache. 2020;60:2597-2599.

Prendergast PM. Anatomy of the Face and Neck. In: Shiffman MA, Di Giuseppe A, eds. Cosmetic Surgery Art and Techniques. Springer; 2013.

Cotofana S, Pedraza AP, Kaufman J, et al. Respecting Upper Facial Anatomy for Treating the Glabella with Neuromodulators to Avoid Medial Brow Ptosis-A Refined 3-Point Injection Technique. J Cosmet Dermatol. 2021;20:1625-1633.

Lee HJ, Choi KS, Won SY, et al. Topographic Relationship Between the Supratrochlear Nerve and Corrugator Supercilii Muscle-Can This Anatomical Knowledge Improve the Response to Botulinum Toxin Injections in Chronic Migraine? Toxins (Basel). 2015;7:2629-2638.

Konofaos P, Soto-Miranda MA, Ver Halen J, Fleming JC. Supratrochlear and Supraorbital Nerves: An Anatomical Study and Applications in the Head and Neck Area. Ophthalmic Plast Reconstr Surg. 2013;29:403-408.

Ontdek de kunst van een natuurlijk resultaat bij Kliniek Vinci.

Ontdek een unieke combinatie van esthetiek en expertise. Maak een afspraak en ervaar de harmonie tussen innovatieve behandelingen en artistiek vakmanschap.

Lees meer over onze behandelingen

Hyaluronzuur fillers

Hyaluronzuur fillers

Ontdek alles over hyaluronzuur fillers: werking, voordelen en behandelingen. Krijg een jeugdige uitstraling met fillers.

liquid facelift met fillers

Liquid Facelift

In essentie is een liquid facelift niets anders dan het gebruik van normale fillers, maar dan toegepast op meerdere gebieden tegelijkertijd.

Botox na slapen

Veilig slapen na Botox

Ontdek waarom het veilig is om te slapen na een Botox behandeling bij Vinci. Leer meer over de juiste nazorg voor optimale resultaten.

De populairste Botox merken

De populairste Botox merken

Ontdek welk Botox merk het beste bij jou past in deze uitgebreide vergelijkende gids. Leer over de voordelen, verschillen en beste keuzes voor jouw jeugdige uitstraling in 2024.

Styalage Filler

Stylage filler

Stylage filler is op basis van cross-linked hyaluronzuur en een mannitol gemaakt. Deze combinatie zorgt voor een natuurlijk ogend resultaat.