De functie van botox is erg veelzijdig. Een andere benaming voor botox is Botuline-A toxine. Botulinetoxine type A is de werkzame eiwit van botox. De bacterie Clostridium Botulinum produceert dit eiwit. De botulinetoxine wordt uit de bacteriën geëxtraheerd. Daarna wordt het geactiveerd met steriel natriumchloride en is dan klaar voor gebruik.
Botox wordt in de spieren gespoten die rimpels of lijntjes veroorzaken. Botox heeft namelijk de kwaliteit om zenuwimpulsen tijdelijk te blokkeren. Dit zorgt ervoor dat de spieren tijdelijk ontspannen. Het aanspannen van de spieren is minder krachtig of zelfs helemaal stil gelegd.
Wat doet botox met rimpels
De meeste rimpels in het gezicht ontstaan door het aanspannen van spieren. Denk hierbij aan de fronsrimpels, voorhoofd of kraaienpootjes naast de ogen. Botox blokkeert de signalen tussen de zenuw en de spieren. De spieren kunnen door de botox niet meer goed aanspannen. Dit zorgt ervoor dat rimpels en lijntjes minder zichtbaar zijn wanneer je je gezichtsspier aanspant. Zo laat botox de huid er gladder uitzien. Het duurt ongeveer 1 tot 2 weken voor de werking van de botox optimaal is. Het effect blijft een aantal maanden zichtbaar. De mogelijkheid om de spieren weer aan te spannen neemt langzaam weer toe. Om het gewenste resultaat te behouden kan je de behandeling herhalen.
Botox voor bestaande rimpels
Heeft u al wat diepere lijnen in de huid. Dan duurt het even voordat deze weg zijn. Doordat de botox de spieren ontspant die deze lijnen hebben veroorzaakt, krijg de bovenliggende huid meer rust en de tijd om de ze lijnen te verzachten. Denk hierbij aan een periode van weken of zelfs maanden. Het is daarom essentieel om bij diepere rimpels goed de botox behandeling bij de te houden voor een optimaal effect. Zijn de rimpels te diep dan is er sprake van littekenweefsel, met botox zullen deze lijnen niet volledig meer weggaan. Vandaar dat er nu een trend is om met een kleine hoeveelheid botox de spieren te verzwakken en rimpelvorming te voorkomen. Immers voorkomen is beter dan genezen.
Voorkomen is beter dan genezen.
De functie van botox in de geneeskunde
Botox tegen rimpels is erg populair maar in de geneeskunde is het gebruik van botox voor verschillende indicaties toepasbaar. Om te beginnen gebruiken revalidatieartsen en neurologen botox, bijvoorbeeld bij mensen met een hersenberoerte om spastische spieren te ontspannen. Daarnaast hebben patiënten met nekdystonie ook baat bij botox. Deze patiënten hebben last van samentrekkingen van spieren in de nek. Botox zorgt ervoor dat deze spieren minder verkrampen. De patiënten hebben hierdoor minder pijn in de nek.
Tandenknarsen, kaakklemmen of bruxisme komt door een te hoge spanning in de kauwspieren. Dit kan pijn geven in de kaken en zelfs de tanden afplatten. De behandeling met botox bestaat uit een aantal injecties in de grote kauwspieren. Welke spieren geïnjecteerd moeten worden en de hoeveelheid is iets wat de arts onderzoekt. Door middel van botox verliezen deze spieren een deel van spanning en kracht. Hierdoor kunnen de kaken niet met kracht op elkaar gedrukt worden. Lees hier meer over botox in de kaakspieren.
Patiënten met hyperhidrose (overmatig zweten) kunnen ook met botox behandeld tegen overmatig zweten onder de oksel. Botox blokkeert namelijk het signaal naar de zweetklieren om zweet te produceren. Hierdoor stopt het overmatig zweten. Dit kan in principe op alle plekken zoals de handen, voorhoofd en neus.
Ten slotte kan botox ook helpen tegen migraine. De botox wordt ingespoten in de spieren waar de spanning het hevigst is. Hierdoor krijgen de spieren rust en neemt de frequentie en hevigheid van de migraineaanvallen af. Hier hebben wij bij kliniek vinci veel ervaring mee.