Wat zijn de leefregels na botox?
Na een Botox- of fillerbehandeling zijn er enkele belangrijke leefregels om te volgen om een optimaal resultaat te garanderen. Deze richtlijnen helpen bij het bevorderen van het herstel en het voorkomen van mogelijke complicaties. Hier zijn de essentiële leefregels die je moet volgen na een Botox-behandeling:
1. Vermijd intensieve activiteiten.
Gedurende de eerste 48 uur na de behandeling is het afgeraden om intensieve activiteiten zoals sporten te vermijden. Deze activiteiten kunnen de doorbloeding verhogen, waardoor de Botox sneller wordt afgebroken. Dit kan ervoor zorgen dat de duur van de botox werking korter zal zijn.
2. Houd je hoofd rechtop.
Probeer gedurende de eerste 4 uur na de behandeling je hoofd recht te houden. Buig niet voorover, til geen zware voorwerpen en vermijd langdurig liggen, omdat dit kan leiden tot verplaatsing van de Botox.
Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze voorzorgsmaatregelen vaak worden aanbevolen, er geen wetenschappelijk bewijs hiervoor is. De theorie hierachter is dat de botox mogelijk kan verspreiden naar andere spieren. Echter op moleculair niveau kan de botox zich niet meer verplaatsen na 1 uur na de behandeling. Het naleven van deze richtlijnen wordt echter nog steeds aangeraden om mogelijke risico’s te minimaliseren.
3. Wees voorzichtig met de behandelde zone.
Gedurende de eerste 4 uur na de behandeling is het belangrijk om de behandelde gebied niet aan te raken. Vermijd ook het aanbrengen van make-up direct na de behandeling om de prikgaatjes goed te laten sluiten. Dit voorkomt huidinfecties.
4. Vermijd bepaalde schoonheidsbehandelingen.
Gedurende de eerste 2 weken na de behandeling geen intensieve gezichtsbehandelingen. Dit om irritatie of verplaatsing van de Botox te voorkomen.
Leefregels vóóraf aan de botox behandeling
Voorafgaand aan een Botox-behandeling is het essentieel om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Om de behandeling te optimaliseren en mogelijke complicaties te voorkomen. Hieronder vind je een overzicht van belangrijke leefregels die moeten worden gevolgd voordat je een Botox-behandeling ondergaat.
1. Vermijd intensief sporten vlak vóór de behandeling.
Intensieve lichaamsbeweging kan leiden tot een verhoogde bloedcirculatie en een verhoogde lichaamstemperatuur. Dit kan de effectiviteit van de behandeling negatief kan beïnvloeden.
2. Vermijd sauna- of zonnebank bezoeken op de dag van de behandeling.
Warmtebronnen zoals sauna’s en zonnebanken kunnen leiden tot verwijding van de bloedvaten. Hierdoor heb je meer kans op blauwe plekken en zwelling na de behandeling.
3. Vermijd het drinken van alcohol dag vóór de behandeling.
Alcohol kan de bloedvaten verwijden en de bloedstroom verhogen. Ook hierdoor heb je meer kans op blauwe plekken en zwelling na de behandeling.
Gebruik van medicijnen bij botox
Je huid kan gevoelig zijn na de behandeling en er kunnen blauwe plekken ontstaan, dit trekt vanzelf weer weg. Bekende medicatie de de bloed doen verdunnen zijn medicijnen zoals naproxen, ibuprofen en Ascal.
Soms kan het voorkomen dat je na een Botox-behandeling last krijgt van hoofdpijn als bijwerking. Als je merkt dat je hoofdpijn hebt na de behandeling, kan je een pijnstiller innemen om de ongemakken te verlichten.
Zwangerschap en botox
Tijdens zwangerschap of borstvoeding is het afgeraden om een Botox-behandeling te ondergaan, omdat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de mogelijke effecten op de moeder en het kind. Botox kan theoretisch door de bloedbaan worden opgenomen en zo mogelijk invloed hebben op de ontwikkeling van de foetus of op de kwaliteit van de moedermelk. Daarom wordt het uit voorzorg niet aanbevolen om tijdens deze periodes Botox te gebruiken.