Geschiedenis van botox

uitvinder botox Emile Pierre van Ermengem

Wie heeft botox ontdekt?

Clostridium botulinum werd voor het eerst ontdekt door de Belgische wetenschapper Emile Pierre van Ermengem na een botulisme-uitbraak in België. In de jaren 1920 probeerden wetenschappers van de Universiteit van Californië, San Francisco, voor het eerst de botulineumtoxine (botox) te isoleren. Het duurde echter 20 jaar voordat de botulineumtoxine eindelijk in kristallijne vorm werd geïsoleerd door Dr. Edward Schantz.

Émile van Ermengem (1897)

Botox is ontdekt door Dr. Alan B. Scott, een oogarts uit Californië. Hij ontdekte de effecten van botulineumtoxine type A toen hij op zoek was naar een behandeling voor strabismus, een aandoening waarbij de ogen niet naar hetzelfde punt kijken. Dr. Scott merkte op dat patiënten die botulineumtoxine type A kregen toegediend, ook minder rimpels hadden. Hij begon vervolgens te experimenteren met het eiwit voor cosmetische doeleinden en ontwikkelde de merknaam Botox.

Wanneer is botox voor het eerst gebruikt?

Botox is voor het eerst gebruikt in de late jaren 1970 voor de behandeling van spierspasmen. Het eiwit, botulineumtoxine type A, werd toen ontdekt dat het ook effectief was in het verminderen van rimpels. In de jaren 80 werd het eiwit goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) voor gebruik in cosmetische behandelingen. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest populaire cosmetische behandelingen ter wereld.

Hoeveel botox behandelingen zijn er wereldwijd?

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel behandelingen er wereldwijd plaatsvinden, omdat deze cijfers niet gemakkelijk beschikbaar zijn. Volgens sommige schattingen zijn er wereldwijd miljoenen behandelingen per jaar. Het is een van de meest populaire cosmetische behandelingen ter wereld en wordt gebruikt om rimpels te verminderen en het uiterlijk van de huid te verbeteren.

Welke merken botox zijn er?

Er zijn verschillende merken beschikbaar op de markt, waaronder:

  1. Botox (van Allergan) is een van de meest bekende en meest gebruikte merken botox. Het eiwit, botulineumtoxine type A, werkt door hetverlammen van spieren die de huid doen rimpelen en is tijdelijk.
  2. Azzalure (van Galderma) is een ander merk botox. Het eiwit, abobotulineumtoxine, werkt op dezelfde manier als botox en is ook tijdelijk. Sommige mensen beweren dat Azzalure sneller werkt dan botox, hoewel dit niet is vastgesteld in wetenschappelijk onderzoek.
  3. Bocouture (van Merz Pharmaceuticals) is ook een merk botox. Het eiwit, incobotulineumtoxine, werkt op dezelfde manier als botox en is tijdelijk. Xeomin bevat geen toegevoegde stoffen, wat sommige mensen aantrekkelijk kan maken.

Er zijn ook andere merken botox beschikbaar op de markt, hoewel deze minder bekend zijn.

Hoe werkt botulineumtoxine type A?

Botulineumtoxine type A is een eiwit dat wordt gebruikt voor cosmetische doeleinden om rimpels te verminderen en het uiterlijk van de huid te verbeteren. Het eiwit werkt door het verlammen van spieren die de huid doen rimpelen.

Wanneer botulineumtoxine type A wordt toegediend, bindt het zich aan zenuwcellen in het lichaam en verhindert het de vrijgave van acetylcholine, een chemische stof die zenuwimpulsen naar spieren stuurt. Dit verlamt de spieren en vermindert de rimpels die worden veroorzaakt door het bewegen van de spieren.

Naast het belemmeren van de vrijgave van acetylcholine beïnvloedt botulineumtoxine ook de vrijgave van pijn- en ontstekingsmediatoren, waaronder substance P en glutamine, wat verklaart waarom het wordt gebruikt bij het behandelen van migraine. (bron)

Botulineumtoxine type A is tijdelijk en het effect duurt ongeveer 3-6 maanden. Na verloop van tijd zullen de spieren weer terugkeren naar hun normale staat en zullen de rimpels weer zichtbaar worden.

Bij Kliniek Vinci benadrukken we met subtiele aanpassingen jouw eigen schoonheid, voor een natuurlijk stralend resultaat.

1
JAAR ERVARING
1
INGREPEN
1 %
BEOORDELING

Ontdek de kunst van natuurlijke schoonheid.

Stap in de wereld van tijdloze elegantie. Maak een afspraak en beleef vernieuwde schoonheid.

BLOG & NIEUWs

Meer informatie over Botox & Fillers